Др мед. Олгица Обрадовић позвала грађане да учествују у акцијама добровољног давања крви

20 јул 2021 222

Гост редовне акције добровољног давања крви, која је одржана у Центру за културу Смедерево у понедељак, 19. Јула, била је др мед. Олгица Обрадовић, директор Дома здравља Смедерево. Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево, рекао је да су у овој хуманитарној организацији желели да угледне личности овога града учествују у овој акцији и пошаљу поруку о значају добровољног давања крви, имајући у виду да су они веома компетентни и да уживају велико поверење грађана. Рекао је да Црвени крст Смедерево са Домом здравља има веома лепу сарадњу и посебно захвалио локалној самоуправи, Дому здравља, Општој болници „Свети Лука“, волонтерима и свима који подржавају ову хуману акцију. „Мислим да само заједничким снагама можемо да постигнемо значајне резултате“, рекао је председник Црвеног крста Смедерево.

Др мед. Олгица Обрадовић захвалила је Црвеном крсту на позиву и рекла да је одушевљена овом акцијом која траје већ дуго година. „Наш Црвени крст Смедерево постиже изузетне резултате у добровољном давалаштву крви“, рекла је др мед. Олгица Обрадовић и додала да је у зимској кампањи добровољног давања крви ове године прикупљено 393 јединице крви у току 8 акција у јануару и фебруару, чиме је Смедерево заузело високо место међу најхуманијим градовима. Подсетила је да је прошле године у летњој кампањи крви, која је трајала 4 месеца, прикупљено 945 јединица крви, да је у току прошле године сакупљено 2.612 јединица ове драгоцене течности у отежаним условима пандемије корона вируса и да је од почетка ове године до сада сакупљено 1.402 јединице крви. И даље се акције спроводе у отежаним условима пандемије корона вируса, а поштују се и све противепидемијске мере. „Надамо се да ће и ова година бити успешна као и предходна“, рекла је др мед. Олгица Обрадовић, директор Дома здравља Смедерево.

Она је позвала све пунолетне грађане да подрже и овогодишњу летњу кампању добровољног давалаштва крви и да давањем ове драгоцене течности помогну хуманитарну мисију спасавања живота многих пацијената. Подсетила је да је крв незамењива и да не постоји никакав алтернативни лек, а трансфузија база здравственог система у било којој држави. Ниједна хируршка грана не може да ради без довољно јединица крви. Због тога, морамо да сакупимо довољно крви колико је потребно. Даваоци крви могу да буду сви који су пунолетни од 18 до 65 година, који су тешки преко 50 килограма и здрави. Додала је да је чак и пожељно да суграђани који су прележалиКовид дају крв. Они који су имали лакшу слику могу да дају крв тек месец дана након излечења, а они који су имали тежу клиничку слику са упалом плућа и неким другим компликацијама 3 месеца након излечења. „Наше мало је некоме много и то увек треба да нам буде на савести да ћемо давањем крви некоме можда спасити живот. Могу само да похвалим грађане Смедерева који су, кроз разне плакете и друштвена признања, доказали своју хуманост“, рекла је др мед. Олгица Обрадовић и подсетила да се акције одржавају сваког понедељка у Центру за културу Смедерево од 9 до 15 часова. У овој акцији прикупљено је 38 јединица крви.

  • 20210719_101354
  • 20210719_101414

Претрага вести