Представници Црвеног крста Смедерево у Пожаревцу присуствовали уручивању признања “Најхуманији град” И плакете “Шампион солидарности”

05 фебруар 2022 194

Поводом уручивања признања „Најхуманији град“ и плакете „Шампион солидарности“, које додељују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије, у градском здању у Пожаревцу је уприличен пријем за добитнике ових признања. Тим поводом, представници Црвеног крста Смедерево присуствовали су овом догађају у уторак, 1. Фебруара 2022. Године. Овом догађају присуствовали су И Саша Павловић, градоначелник Пожаревца, Предраг Мијатовић, председник Скупштине Града Пожаревца, Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Ивана Родић, начелник Одељења за промоцију Института за трансфузију крви Србије, Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац са својим сарадницима, добитници признања, волонтери И сарадници пожаревачког Црвеног крста. На самом почетку приказан је филм поводом титуле најхуманијег града у Србији. Град Пожаревац је по 12. пут добио ово признање и понео титулу најуспешнијег града у Србији према броју прикупљених јединица крви у односу на број становника а Црвени крст Пожаревац је најуспешнија организација у Републици Србији.

Признање за Најхуманији град примио је градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић. Он је рекао да дванаесту годину узастопно, Град Пожаревац успева да анимира, сада већ генерације добровољних даваоца крви, и они су заправо централна тема и вест данашњег пријема:

 “Наравно, узевши у обзир епидемиолошку ситуацију није их било могуће све угостити, али и да је стање редовно, ови Свечани салони били би претесни да приме све добровољне даваоце крви нашег града. Сматрам да ову ласкаву титулу понајвише дугујемо пожаревачком Црвеном крсту који већ више од деценије успева да окупи хумане људе и да едукује оне који ће у њих тек израсти. Када кажем едукује, мислим на њихову стратегију која се показала као изузетно успешна, а састоји се од тога да се са поштовањем и уважавањем обраћају већ основцима објашњавајући им да крв живот значи. Немам дилему да и други градови и општине такође имају велики број хуманитараца, али оно што Пожаревац издваја јесте управо сјајна организација већ годинама уназад. Црвени крст у Пожаревцу је бисер сјајне круне српске солидарности, не само због вишегодишње титуле најхуманије средине којом се китимо. Неправедно би било не поменути и рад јавне кухиње, драгоцене геронтодомаћице, као и помоћ у храни и огреву за оне који не могу сами да их обезбеде. Поверење стицано код грађана, враћено је увек фантастичним одазивом у добровољном давалаштву крви, и то не само појединаца већ и од стране различитих удружења и организација. Не говорим ово само као добар домаћин, али заиста сматрам и да овај резултат који данас прослављамо не би био овако сјајан да није помоћи и сарадње Института за трансфузију крви Србије. Њихове представнике више и не сматрамо за госте, већ за оне који имају кључеве града и надамо се да их носе у својим срцима. Честитам од срца и као градоначелник али и као грађанин свим добровољним даваоцима крви у нашем Пожаревцу на овој дванаестој титули коју сте нам донели – Титули најхуманије средине у Србији. Позивам остале општине и градове да нас у овој, условно речено, трци стигну и престигну, јер она је једина трка у којој не побеђују само они који у њој не учествују.“

Јелена Рашић секретар Црвеног крста Пожаревац овом приликом је истакла да су за овај резултат најзаслужнији сами грађани Пожаревца. Она је додала да је Црвени крст Пожаревац у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије реализовао 73 акције добровољног давања крви у којима је прикупљено преко 4000 јединица драгоцене течности. Остварени ниво давања крви у односу на број становника у 2021. години износи 5,35 одсто. Рашићева је нагласила да овогодишње признање има посебну тежину зато што је остварен у још једној години под пандемијом корона вируса. Додала је да су изузетна сарадња Црвеног крста Пожаревац, Института за трансфузију крви Србије И Опште болнице Пожаревац, уз подршку Града Пожаревца, компанија, институција, школа И медија, кључ успеха. Истакла је да су ово признање заслужили захваљујући армији добровољних давалаца крви. “Добровољни даваоци крви су веома важан сегмент у зрелом, избалансираном И цивилизованом друштву у коме даваоци крви својом хуманошћу И волонтеризмом помажу да се створи боље друштво. Наши суграђани су показали И доказали да су шампиони хуманости И солидарности”, рекла је Јелена Рашић. Пожаревљани су свесни да је крв лек за који не постоји алтернативе. Не постоји породица у Пожаревцу у којој нема бар један добровољни давалац крви. “Код нас се добровољно давалаштво крви преноси са генерације на генерацију”, рекла је Јелена Рашић. Наука је напредовала у многим областима, али потпуна замена за крв није пронађена. Ипак, пронађен је начин да је обезбедимо И то једни за друге путем добровољног давања крви. Да би Црвени крст могао да ради на омасовљавању, да би могао да организује акције добровољног давања крви И да би могао да окупља хумане људе потребни су људи. Потребан је свако ко може да да свој допринос сигурним резервама крви. Рад на прикупљању крви је јавно овлашћење које је држава поверила Црвеном крсту. “Помоћ у благовременом, континуираном И ефикасном снабдевању здравствених установа И болесника безбедном крвљу је наша мисија И наш заједнички циљ. Свако од нас је одговоран да резерви крви има у сваком тренутку довољно за све болесне И повређене пацијенте”, казала је Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац.

Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије се захвалио пожаревљанима на хуманости И рекао да је у Републици Србији током прошле године прикупљено преко 190.000 јединица крви. Истакао је да је веома значајно да однегујемо културу давања крви, културу донирања, да разумемо И препознамо потребе И оних који живе око нас којима је помоћ потребна, којима је Црвени крст потребан, којима је заједница потребна. “Морамо да водимо рачуна да стварамо нове генерације добровољних давалаца крви, које ће бити спремне да наследе све оне који су данас даваоци”, рекао је Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије.

Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије је истакла да је сваки долазак у Пожаревац за њу изузетан дар. “Град Пожаревац је на мапи Института означен посебним словима. То значи да заузимате посебно место у нашем срцу, али значи да од вас очекујемо много више у сваком тренутку И од свих осталих средина. Ове последње две године, које су за нама И које још увек, нажалост, трају, показале су снагу, солидарност, одговорност И хуманост свих грађана Пожаревца. Зато смо И рекли да је свету потребно више људи као што сте ви Пожаревљани”, рекла је између осталог Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије.

Обраћајући се у име младих, Ива Марковић, ученица четврте године пожаревачке Гимназије рекла је да се човек може остварити тек у заједници са другим човеком И зато увек треба да помогне ономе коме је помоћ потребна. “Срећна сам што сам давањем крви започела свој И наставила пут хуманости који се негује у мојој породици, мојој школи, у мом граду. Хвала Црвеном крсту И Институту за трансфузију крви на овој прилици. Наше мало, некоме значи много”, рекла је Ива Марковић.

Плакету за изузетан допринос развијању културе давања крви добила су предузећа и установе које су активно помагале и учествовале у акцијама добровољног давања крви.

Добитници плакета су Синдикална организација Електродистрибуције '' Електроморава'' Пожаревац, КПЗ Пожаревац – Забела, Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“, Економско – трговинска школа, Медицинска школа, Политехничка школа, Пожаревачка гимназија, Техничка школа са Домом ученика „ Никола Тесла“ Костолац.

Признање за „Најхуманији град“ у Републици Србији у име грађана Пожаревца примио је градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић а Дијамантску плакету за успешно учешће и највећи број давалаца крви у Зимској и Летњој кампањи у 2021. години примио је председник Црвеног крста Пожаревац, Милутин Аврамовић.

 

  • IMG-293ada7e60cd5f4b8f8d002a5f5fbee1-V
  • IMG-646d5f1918a7a394b80cd9b265daf1c5-V

Претрага вести