146. годишњица настанка и рада Црвеног крста Србије

05 фебруар 2022 128

Црвени крст Србије 6. фебруара 2022. године обележава 146 година постојања и рада у нашој земљи.

Српско Друштво Црвеног крста је основано 25. јануара по старом, а 6. фебруара по новом календару 1876. године у Београду, у згради на Студентском тргу. На том месту данас је зграда Југословенске кинотеке где постоји и спомен плоча о настанку најстарије хуманитарне организације у земљи.

Оснивач Црвеног крста Србије био је др.Владан Ђорђевић, а први председник Друштва  Митрополит Михајло Јовановић.

Иницијативу за оснивање Српског Друштва Црвеног крста др Владан Ђорђевић покренуо је у време Херцеговачког устанка. Свечаној седници где је основано Српско  Друштво Црвеног крста  присуствовали су  знаменити људи тадашње Србије као што су: Јосиф Панчић, Ђорђе Вајферт, Илија Коларац и проф. Коста Стојановић и други. Залагањем Владана Ђорђевића Србија је потписала Прву Женевску конвенцију што је омогућило Српском Друштву Црвеног крста међународно признање, а нашу организацију сврстало у 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

Црвени крст Србије данас има преко 60.000 волонтера, од којих је половина оних који су свакодневно укључени у активности Црвеног крста, 130.207 чланова и 724 запослених у 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама, 2 покрајинске организације и седишту Црвеног крста Србије.

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић поводом годишњице организације изјавио је:

           „Црвени крст Србије је свих 146 година био са својим народом помажући свима којима су помоћ, утеха и нада били потребни. Црвени крст је народ, и народ је Црвени крст. Овај однос је суштина дуговечности наше организације. Поред угрожених људи, важан фокус деловања Црвеног крста је био мобилисање што већег броја волонтера и људи који су помагали Црвени крст као дародавци или чланови. Окупљањем волонтера, чланова и дародаваца начињен је велики круг добрих људи“.

У години за нама, када још увек траје пандемија вируса корона, Црвени крст је остварио своје најзначајније програмске активности:

 • У Србији је током 2021. године прикупљено 176 jединица крви (2,65% у односу на број становника) у 3.303 организованe акцијe Црвеног крста са просеком одзива 37 јединица крви по акцији,
 • У оквиру активности одговора на несреће пружена је помоћ за 394 особа (46.464 породица) које су биле угрожене несрећама или пандемијом корона вируса. Најугроженијем становништву је дистрибуирано 672 тонe помоћи,
 • Црвени крст је припремио 6.572.644 топлa кувана оброка за 33.290 корисника у 77 средина у Републици Србији,
 • Директном помоћи кроз програме и активности у оквиру социјалне делатности, Црвени крст у Србији досегао је и помогао 298 појединаца,
 • У првој помоћи, реалистичком приказу повреда, стања и обољења током 2021. године обучено је укупно 24.469 грађана,
 • Програм бриге о старијима је реализован у 75 организација. Број старијих суграђана обухваћених програмом био је 134, а развијено је 54 групе самопомоћи старијих у 26 општинa у Србији,
 • Црвени крст је у 118 средина обрадовао новогодишњим пакетићем 31.898 малишана током 2021. године,
 • Здравствено превентивни пројекти на локалном нивоу (нпр. болести прљавих руку, хигијена) реализовани су у 120 организација. 726 деце је било укључено у предавања и радионице на тему здравих стилова живота,
 • У Црвеном крсту Србије ангажовано је 230 младих волонтера, при чему је 2.626 младих особа почело да волонтира у Црвеном крсту по први пут прошле године.

        Кроз све године постојања, Црвени крст Србије је деловао поштујући основне принципе Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца: хуманост, непристрасност, неутралност, независнот, добровољност, јединство и универзалност.

Обраћање председника Црвеног крста Србије проф. др  Драгана Радовановића поводом годишњице организације  можете преузети са линка

https://youtu.be/NAT8xn_pVnw

Црвени крст Смедерево основан је 1876. Године, исте године када и Црвени крст Србије и увек се трудио да буде у служби грађана. У акцијама добровољног давања крви, које је Црвени крст Смедерево организовао у Сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије у Центру за културу Смедерево, прикупљено је прошле године 2.813 јединица крви. Град Смедерево је за постигнуте резултате у летњој и зимској кампањи добровољног давања крви добио дијамантску плакету. Поред тога, значајно је поменути рад народне кухиње и Прихватилишта за социјално угрожена лица у Малој Крсни, расподелу пакета помоћи, деловање у несрећама, здравствено-превентивне активности, борбу против вршњачког насиља и насиља у породици, борбу против трговине људима, програм психо-социјалне подршке и друге активности. Прошле године покренут је сајт Црвеног крста Смедерево, а ових дана објављен је 150. Број Електронског билтена Црвеног крста Смедерево.

Црвени крст Смедерево захваљује локалној самоуправи на подршци програмским активностима, Црвеном крсту Србије, Институту за трансфузију крви Србије, добровољним даваоцима крви, волонтерима, донаторима, Дому здравља Смедерево, Општој болници „Свети Лука“, Дому за старе, Центру за социјални рад, основним и средњим школама. Предузећима, организацијама, установама и медијима.

 • Humanost
 • Vladan Djordjevic
 • novogodisnji paketici
 • zgrada u Siminoj

Претрага вести