Црвеном крсту Смедерево захвалница Савеза ромских НВО „Смедеревски форум“

09 април 2022 553

Председник и секретар Црвеног крста Смедерево, мр Слободан Станковић и Томислав Живановић, присуствовали су округлом столу поводом Међународног дана Рома у петак, 8. Априла 2022. Године у пленумској Сали градске управе. Међународни дан Рома, 8. Април је дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима са којима се Роми суочавају. После химне Рома “Ђелем, ђелем”, Јован Беч, градоначелник Смедерева честитао је Међународни дан Рома, 8. април припадницима ромске популације, који се обележава у нашој земљи и широм планете у циљу зближавања свих нас. “Важно је напоменути да је овај датум, али и сваки други у години, прилика да се упознамо са вашим проблемима, саслушамо вас, а потом и сагледамо како можемо помоћи у оквиру својих надлежности и могућности. Град Смедерево почев од 2007. Године се активно залаже за инклузију рома. Међу првим градовима у Србији је ангажовао координатора за ромска питања. Од 2009. Године до данас, систематски приступ социјалној инклузији рома кроз имплементацију локалних акционих планова и осталих механизама за инклузију Рома. Најновији акциони план обухвата период од 2022. До 2024. Године. За имплементацију истог издвојена су средства од 3.640.000 динара за 2022. Годину. У оквиру акционог плана, Град је доделио 44 стипендије за школску 2021-2022. Годину.

Желим да истакнем да Град Смедерево реализује пројекат атмосферске и вакумске канализације у насељу “Мали кривак”, а вредност ове инвестиције је преко 128 милиона динара. Поред тога, морам да истакнем да је урађена и пројектно-техничка документација за изградњу нове водоводне мреже. Вредност овог пројекта је преко 500.000 евра и ради се у сарадњи са Министарством саобраћаја и инфраструктуре. Надамо се да ће све проћи онако како треба и да ћемо у децембру конкурисати код фондова, па ћемо тада и знати све детаље.

Град ће наставити И у будућности да пружа максималну подршку Ромима И морам посебно да нагласим да су увек добро дошли у градску кућу”, рекао је Јован Беч, градоначелник Смедерева.

Славиша Стошић, председник локалног Савета за побољшање положаја рома честитао је Међународни дан Рома И истакао да град Смедерево пружа јасну поруку да подржава Локални акциони план за побољшање положаја Рома кроз све програмске активности које су предвиђене овим планом.

“Оно што представља моју посебну импресију И посебну част јестед а Савет за побољшање положаја Рома има континуитет у свом раду И да је један од савета за пример, рекао бих чак И на нивоу Србије, са аспекта И континуитета И планирања свих планских докумената као што је И Локални акциони план за побољшање положаја Рома И Ромкиња за период 2022-24. Година И у целом континуитету овај важан стратешки документ на нивоу локалне заједнице се имплементира, спроводи И велика подршка се пружа И испред градоначелника града Смедерева, испред буџета града за реализацију свих планских активности. Подсетићу да на територији Града Смедерева има према незваничним подацима преко 7 И по хиљада представника ромске популације и да су се око 2.800 лица из ромске популације изјаснили као Роми. Наравно, то је демократско право сваког појединца, али је чињеница да кроз време тај број поприма све већу димензију И да из године у годину расте.

Оно што смо као Савет реализовали у предходном периоду јесу велика лепеза активности. Навешћу само неколико. Већ дужи низ година уназад, као важну приоритетну активност, где су мерљиви учинци, јесте стипендирање средњошколских ученика ромске националности. Тиме се у практичном смислу ствара изванредна шанса да и деца ромске популације могу да настављају не само средњошколски, већ и високошколски ниво образовања. Стручне службе градске управе прате све параметре и ми смо на нивоу Савета информисани о свим кретањима, што значи да сваки динар који је издвојен из буџета града има своје ефекте и мерљиве учинке. Поредтога, једна од наредних програмских активности јесу И стипендије за студенте ромске националности. Много су важне активности које се реализују као едукативне радионице, инфо-сесије за ромске родитеље, финансирање програмских активности у области културе и друго”, рекао је између осталог Славиша Стошић.

Дејан Стојковић, председник Савеза ромских организација “Смедеревски форум” рекао је да је локална самоуправа препознавала проблем код припадника ромске заједнице. Јасно је свима да се Роми мање образују И мање школују него други. Ми овде у граду Смедереву добро сарађујемо И за сада доносимо добре одлуке.

Сви знамо за такав сyстем живота да постоје ромска насеља, територије где живе Роми, што по мени није баш нешто што је добро. Боље би било када би то била шира инклузија. У Смедереву имамо једну од највећих ромских мала “Мали кривак” који има по наших проценама између 4 и 4 и по хиљаде становника. Можемо да се похвалимо да је град учествовао у финансирању вакумске канализације. Када се следеће године 8. Априла видимо желим да опет имамо радосну вест да се изгради или да се уђе у процедуру изградње водовода у “Малом криваку” који је преко потребан свим грађанима Малог Кривака”, рекао је између осталог Дејан Стојковић, који је затим уручио захвалнице организацијама и удружењима које су највише допринеле инклузији Рома. Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево примио је захвалницу намењену овој организацији. Захвалнице су добили И Предшколска установа “Наша радост”, Основне школе “Јован Јовановић Змај”, “Димитрије давидовић” и “Др Јован Цвијић”, Центар за социјални рад у Смедереву, Национална служба за запошљавање – Филијала Смедерево и Град Смедерево.

Савет ромских невладиних организација “Смедеревски форум” расписао је конкурс за најбољи ликовни рад на тему “Роми кроз време” за ученике основних школа “Др Јован Цвијић”, “Јован Јовановић Змај” и “Димитрије Давидовић”. Комисија у саставу наставника ликовног образовања из ове три школе за најбољи ликовни рад изабрала је рад ученице Катарине Павловић из Основне школе “Димитрије Давидовић”, која је као награду освојила таблет рачунар.

Активисткиња Форума, Ана Васић, представила је резултате реализованих пројеката И пројеката чија је реализација у току. “Роминг пројект” бавио се инклузијом младих Рома на тржишту рада и заједници Града Смедерева. Вредност пројекта била је 68.000 евра, а пројекат је трајао 18 месеци. Општи циљ пројекта био је унапређење социјалног И економског статуса младих Рома у Граду Смедереву, а специфични циљ био је јачање капацитета за самозапошљавање и унапређивање инклузије ромске омладине у Граду Смедереву. Адаптиран је и опремљен простор Едукативног центра “Роминг”, где су се одржавале обуке графичког И wеб дизајна, основе програмирања, новинарска обука, маркетинг и друштвене мреже И видео продукција. Обуку је завршило 20 полазника. У оквиру обуке за дигиталне медије одржане су обуке новинарства, маркетинга И друштвених мрежа, видео продукције. Циљ обуке за предузетништво је био да уведе младе људе да могу сами да покрену неки сопствени бизнис. Циљ обуке за оснаживање, за укључивање у тржиште рада и покретање сопственог бизниса био је јачање самопоуздања код корисника. Урађена је Роминг апликација и покренута Фејсбук страница, а покренут је И Роминг портал, где су полазници новинарства могли да постављају своје радове.

Пројекат Иницијативе ромске заједнице “Ромактет” финансирао је Савет Европе. У оквиру овог пројекта очишћена је дивља депонија у Вранову, додељено је 20 таблет рачунара И подељено 1.000 маски људима ромске националности.

Пројекат “Превенција И елиминација дечијих бракова у Србији” спроводи невладина организација “Праксис” заједно са локалним партнерским организацијама. Циљ пројекта је да допринесе превенцији и елиминацији дечијих бракова, као И побољшању положаја Ромкиња у ромским насељима у Крушевцу, Крагујевцу, Врању, Суботици, Бачкој Паланци, Смедереву, Новом саду И Лесковцу. Предвиђено је оснивање локалних тимова, идентификација заинтересованих страна, организација и извођење округлих столова, друштвено-едукативне радионице за девојчице у ризику од раног брака и њихове родитеље И економско оснаживање. Обука и курсеви предвиђени су за 15 полазника. С.С.

  • 11
  • 2
  • 3
  • 5

Претрага вести