Уручене дипломе полазницима обуке “Живот у твојим рукама”

02 април 2022 352

У просторијама Црвеног крста Смедерево су у петак, 1. Априла 2022. Године уручене дипломе полазницима обуке Црвеног крста Србије о мерама оживљавања И употреби аутоматског спољашњег дефибрилатора, која је одржана 7. Марта у Сали Основне школе “Димитрије Давидовић” у Смедереву. Том приликом, обуку је завршило 12 полазника. Ово свечаности присуствовали су Саша Бранежац, члан Градског већа, задужен за спорт, Раде Савић, светски рекордер у дизању тегова И промотер акције И полазници.

Саша Бранежац, члан Градског већа, задужен за спорт, рекао је да је ово изузетно пријатан И важан чин, јер ми данас добивамо 12 обучених људи за указивање прве помоћи. Тих 12 људи сви су спортски радници, тренери. Они на дневном нивоу раде са више стотина деце И сама та чињеница говори колико је важно да ти људи буду обучени. “Лакше је живети са тим када знате да је неко стручан поред вас у тим ситуацијама”, рекао је Саша Бранежац И захвалио свим учесницима, Црвеном крсту Србије И Смедерева, Радету Савићу И свим учесницима. “Мислим да смо сви урадили мали напор који може да донесе опште добро за наше друштво”, рекао је он.

Александар Стојковић из Фудбалског клуба Смедерево, један од полазника обуке рекао је између осталог: “Чим сам добио позив И чуо да се одржава овакав курс овде, без икаквог размишљања сам се одазвао да научим нешто И да стекнем искуство које ће нам много користити да у оном чиме се бавим могу у том тренутку када се деси то да могу да искористим то своје знање И искуство. Сведоци смо да се у последње време све чешће дешава да долази до застоја срчаног мишића. Јако је битно да у том моменту када се деси, то се ретко дешава, да будемо стручни И да дамо адекватну помоћ. Што се тиче Фудбалског клуба Смедерево, радимо са доста деце И са професионалцима у првом тиму И осећам потребу да знам то, да будем обучен како бих сутра могао неком да помогнем на терену. Другачије је када радиш неку обуку И неки курс, а другачије када се то деси на самом терену или било где. То је нешто што ми не можемо да предвидимо. На том курсу скренули су нам пажњу да морамо бити смирени у том моменту. Ми смо ти који морамо бити смирени И донети праве одлуке онима којима се то деси”, рекао је александар Стојковић.

Раде Савић, промотер акције “Живот у твојим рукама” И светски рекордер у дизању тегова, сматра да је најбитнија порука ове кампање да можемо да смањимо смртност људи које задеси срчани застој у ванболничким условима. “Мислим да смо успели у томе. Поента овог свега је да кажемо да 7 од 10 случајева које задеси срчани застој су ван болнице у свакодневном животу – код куће, у теретани, у приватном животу. Моја основна порука је да је ово јако битно И да сада имамо 12 људи који су стручно оспособљени за коришћење аутоматских спољашњих дефибрилатора. Сви родитељи треба да знају да сада 12 људи, који се баве разним спортовима, су оспособљени И они своју децу могу мирно И безбедно да одведу. Тренери могу да пренесу малишанима како се то ради да они у свакодневном животу некоме помогну. Мање од 20 одсто људи, који се затекну поред лица које задеси срчани застој, се осмели да укаже помоћ. Када би се тај број људи повећао, а једино овом кампањом можемо да повећамо тај број људи, онда бисмо успели да смањимо смртност људи. Могу да се захвалим И Црвеном крсту Смедерево који ме је препоручио да будем промотивно лице Црвеном крсту Србије, Олимпијском комитету, Министарству здравља И градској управи. Сви смо наступили са пуно љубави И мислим да смо тим који побеђује”, рекао је Раде Савић.

Кампања Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Промотери кампање су наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други. С.С.

Претрага вести