Републичка ликовна изложба „Септембарске импресије“

17 септембар 2021 170

Председник и секретар Црвеног крста Смедерево, мр Слободан Станковић и Томислав Живановић присуствовали су у Центру за културу Смедерево у четвртак, 16. Септембра 2021. године отварању Републичке ликовне изложбе „Септембарске импресије – Уметничко стваралаштво особа са инвалидитетом“, коју је организовао Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Смедерево. Етно мотивом и чаробним звуком српске фруле, добродошлицу присутнима је пожелео Милош Пржић, мастер италијанског језика. Отварању изложбе присуствовали су Драган Станић, члан Градског већа, задужен за социјалну политику, Славица Богдановић и Вања Илијев, представници Геронтолошког центра у Зрењанину, Марина Лазовић, директор Народне библиотеке у Смедереву, представници медија и други.

Радивоје Дамјановић, председник Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Смедерево рекао је да је ова изложба део пројекта уметничког стваралаштва особа са инвалидитетом, који је одобрило Министарство културе и информисања републике Србије и најавио књижевно вече које треба да буде одржано у октобру. „Трудили смо се да осмислимо занимљиву целину коју чине спој ликовног, књижевног и музичког стваралаштва, који на најсликовитији начин пружају увид у могућности и креативне способности особа са инвалидитетом“, рекао је Радивоје Дамјановић, председник Центра.

Изложбену поставку карактеришу разнолике технике и материјали, као и различити приступи стваралачком процесу, али и различити покретачки мотиви који инспиришу ствараоце, а то су пре свега људи, а потом природа, биљке, птице, животиње, односно све оно што чини живи свет око нас. Основа свих мотива је љубав према уметности и животу.

Покровитељи изложбе су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево са којим Центар за самостални живот особа са инвалидитетом има изузетну сарадњу. Посебна захвалност упућена је Драгољубу Браци Мартићу, директору Центра за културу Смедерево и Милану Ранковићу, уреднику културно-уметничког програма Центра за културу. Аутор поставке је Ивана Гвозденовић, секретар Градског савеза социјално-хуманитарних организација Смедерево, а за леп и професионално одрађен каталог заслужни су Горан Филиповић и Милорад Поповић.

Отварајући изложбу, александра Микић, историчар уметности, рекла је између осталог да је културни живот Смедерева сада оплемењен једним новим догађајем. „Организатор изложбе, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом, успео је да окупи преко 40 ликовних стваралаца из многих градова Србије у намери да покажу своје умеће, таленат и инспирацију, које неоспорно имају. Изложбеном поставком обухваћено је око 60 радова, а сви они одишу позитивном и чистом енергијом“, рекла је између осталог Александра Микић.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://crvenikrstsmederevo.org.rs/images/septembarske_impresije

Претрага вести