Обука волонтера из области добровољног давалаштва крви у Пожаревцу / Црвеном крсту Смедерево уручена захвалница

16 октобар 2021 231

Представници Црвеног крста Смедерево присуствовали су у Црвеном крсту Пожаревац обуци младих волонтера из области добровољног давалаштва крви у петак, 15. Октобра 2021. Године.  Обуци су присуствовали волонтери организација Црвеног крста из Пожаревца, Велике Плане и Великог Градишта. Циљ обуке је био да млади науче како да помогну у реализацији акција добровољног давања крви.

Милутин Аврамовић, председник Црвеног крста Пожаревац поздравио је све учеснике И пожелео им успешан рад. Рекао је да је И он почео са радом у Црвеном крсту са 16 или 17 година И да је остао у њему 50 година. “то бих пожелео И вама да се неко од вас исто овако ангажује. Ниједног тренутка нисам имао размишљања. Кадгод је требало био сам овде И помагао све што је требало”, рекао је између осталог Милутин Аврамовић.

Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац рекла је да Црвени крст годишње окупља преко 60.000 волонтера, а од тога 60 одсто чине млади. Подсетила је да је град Пожаревац већ деценију званично најхуманији град према броју прикупљених јединица крви у односу на број становника у републици Србији. Истакла је да се 97 одсто грађана Републике Србије ослања само на 3 одсто добровољних давалаца крви И да је велика борба за сваку јединицу крви. Добровољно давање крви је јавно овлашћење Црвеног крста које му је држава поверила да у сарадњи са релевантним партнерима ради на промоцији, омасовљавању, регрутовању И задржавању давалаца крви. “Морамо да обезбедимо здравственом систему довољне количине безбедне крви у сваком тренутку, јер крв мора да чека пацијента”. Надам се да ћете искуства, знања И вештине применити у својој локалној заједници И да ћете бити од користи И људима у својој средини којима је то потребно. У спровођењу наше хуманитарне мисије Црвеног крста, ваша помоћ нам је од непроцењивог значаја”, рекла је између осталог Јелена рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац.

Бојан Динић, члан Градског већа града Пожаревца задужен за здравство, рекао је између осталог да, захваљујући организацији Црвеног крста и Институту за трансфузију крви, а пре свега грађанима, који се одазивају акцијама давања крви, Град Пожаревац већ више од једне деценије носи важну титулу – Најхуманији град. “Важност ове титуле не огледа се у победи И у такмичењу, већ у чињеници да она доприноси спасавању многих живота И помаже нашим здравственим радницима у свом послу. Позвао бих овом приликом све наше суграђане да И у овом тешком периоду за све нас у време пандемије Ковид-19 вируса наставе да се одазивају свим акцијама И покажу своју хуманост као И до сада”, рекао је Бојан Динић, члан Градског већа Града Пожаревца.

О законским оквирима у области добровољног давалаштва крви И промоцији добровољног давалаштва крви са посебним акцентом на популацију младих говорили су Немања Джодић И Миријана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије, а Наташа Вељковић, главна сестра Банке крви Опште болнице у Пожаревцу говорила је о крвним групама, компонентама крви И распрострањености крвних група у Србији.

Уручена су И уверења о завршеној обуци из области добровољног давалаштва крви за младе волонтере И захвалнице организацијама И установама. Захвалница Црвеног крста Пожаревац уручена је И Црвеном крсту Смедерево. Захвалнице су добили И Институт за трансфузију крви Србије, Медицинска школа у Пожаревцу И организације Црвеног крста из Великог Градишта И Велике Плане.

Претрага вести