Међународни дан несталих 30. Aвгуст

30 август 2023 63
Црвени крст Србије поклања посебну пажњу решавању питања несталих лица у оружаним сукобима, као хуманитарном питању од непроцењивог значаја.
Према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у региону се данас тражи још 9.876 лица, несталих током ратова 90-их година на просотру бивше Југославије. Од почетка 2022. године, до краја јула месеца, расветљена је судбина свега 56 лица.
На нивоу Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца се већ дуги низ година континуирано улажу напори да се пружи помоћ у успостављању породичних веза и тражењу несталих чланова породица.
 
На овај дан посебно желимо да подсетимо да се никада не сме дозволити да нити једно људско биће које је нестало у оружаним сукобима, другим ситуацијама насиља, природним несрећама, економским и другим миграцијама буде заборављено већ да се њихова судбина расветли и истина саопшти најближима.
Црвени крст Србије поклања посебну пажњу решавању питања несталих лица у оружаним сукобима, као хуманитарном питању од непроцењивог значаја, и ове године скреће пажњу јавности да се и даље, након тридесет једне године од избијања ратних сукоба на територији бивше Југолсавије, још скоро 10.000 лица води као нестало у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији (према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у региону се данас, тражи још 9.876 лица, несталих током ратова 90-их година на просотру бивше Југославије.
12

Претрага вести