Међународни дан несталих

31 август 2021 213

гђа Јелена Стијачић

шеф регионалне делегације МКЦК

Међународни дан несталих

Београд, 30. август 2021.

Поштовани чланови породица несталих, поштовани гости, представници медија,

сваке године на данашњи дан се окупљамо у присуству медија да се присетимо и одамо почаст онима који су нестали у ратовима деведесетих на простору бивше Југославије и да подржимо њихове породице које још увек трагају  за информацијама о њиховој судбини. Нажалост, један дан медијске пажње у години није довољан да се ово питање реши.

Нестанак око 35.000 људи у ратовима деведесетих на простору бивше Југославије је њиховим породицама и ближњима задао тежак бол и патњу, а нама као друштву обавезу да помогнемо породицама у решавању њихових проблема. 

Као и претходних година Међународни комитет Црвеног крста стоји уз породице и изражава забринутост због успореног процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака. Према званичним подацима Међународног комитета Црвеног крста, још увек се трага за 9,969 лица која се воде као нестала у ратовима деведесетих на простору бивше Југославије.

Неке породице траже своје најмилије чак тридесет година, а судећи по досадашњој динамици, њихова потрага може се наставити деценијама. У току 2019. године пронађено је и идентификовано 218 људи, 2020. свега 46, а од почетка ове године до данас, 43 ллица.  Свесни смо да је решавање судбине несталих сложен и дуготрајан процес, али смо, такође, уверени да се уз бољу регионалну сарадњу и размену информација тај процес може и мора унапредити.  Стога, инсистирамо да се решавање питања несталих убрза и да се третира као искључиво хуманитарно питање, лишено политизације.

Међународни комитет Црвеног крста је директно укључен у тај процес - захваљујући свом јединственом статусу и мандату, обезбедио је приступ архивама међународних организација и војних јединица присутних на терену у време сукоба у региону, ангажовао своје истраживаче и аналитичаре у сврху проналажења информација о судбини несталих лица или локација посмртних остатака оних који су изгубили животе. Обезбедили смо пуну подршку за овај ангажман од стране  међународних институција, а сви представници највиших  власти у целом региону су подржали ове напоре МКЦК-а; оно што нам недостаје и на шта апелујемо и овом приликом, је да нам националне власти у региону  омогуће приступ  информацијама из својих архива, и војних и цивилних, које се односе на нестала лица, како бисмо овај процес коначно убрзали.

Чекање на истину о судбини ближњег, за породицу значи живот у паклу неизвесности, између наде и очаја, живот у болу без могућности да се најмилији ожале и да се крене даље.Таква дуготрајна неизвесност са собом носи озбиљне психолошке и емоционалне трауме али и бројне социјалне, правне и финансијске потешкоће.

Почетком године Влада Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања основали су Радну групу за доношење Закона о несталим лицима. Међународни комитет Црвеног крста поздравља ову иницијативу и ставља се на располагање надлежним властима за помоћ и подршку у формулисању коначног текста Закона. Иако свесни да расветљавање судбине несталог члана остаје примарна потреба сваке породице, верујемо да ће овај Закон регулисати један број питања у вези са овом болном проблематиком и омогућити породицама несталих да реше неке од административних и других проблема. У међувремену, МКЦК је покренуо пилот пројекат у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Црвеним крстом Крагујевца намењен породицама несталих с фокусом на њихове психолошке и психо-социјалне потребе с намером да се пројекат прошири на друге градове у Србији.

Још једном, на Међународни дан несталих 30. августа, апелујемо на власти у региону да унапреде међусобну сарадњу и убрзају процес решавања судбина несталих лица.

Хвала

Претрага вести