Кинеска Нова година 2023 - Караван пријатељства на путу свиле

20 јануар 2023 230
Влада Републике Србије, Амбасада НР Кине у Београду и Институт за појас и пут организују прославу Кинеске Нове године од 21. до 26.01.2023. године, програмом у трајању од два дана у Београду, и по један дан у Новом Саду, Смедереву, Бору и Нишу. За разлику од претходник године кад је био организован Фестивал светлости који је уз изложбу светлећих лампиона дочаравао атмосферу овог празника, ове године, у духу штедње електричне енергије прослава ће бити организована без велике потрошње струје, са акцентом на укусима и даровима из Народне Републике Кине, али и земаља са Појаса и пута, који ће бити изложени у оквиру мобилног каравана хране, који ће се селити из града у град. Сав приход Каравана биће усмерен у хуманитарне сврхе.
Активности које предлажемо да се реализују поводом кинеске Нове године у 2023. години, а у складу са препорукама за штедњу, би требало да одсликавају пријатељство народа Народне Републике Кине и Републике Србије у традиционалном обележавању Кинеске Нове године, али поред тога и да свим посетиоцима приближе идеју и свеобухватни приступ великој иницијативи Појас и пут представљањем података и чињеница о реализацији иницијативе.
Разноврсност понуђене хране би симболично требало да представи разноврсност наших земаља и наших народа. У 4. веку пре Нове ере, грчки лекар Хипократ је написао следеће: „Нека храна буде твој лек и лек нека буде твоја храна“, а немачки филозоф Лудвиг Фојербах употребио је своју чувену фразу „Ми смо оно што једемо“, како би појаснио метафизичко значење хране, јер како је разноврсна исхрана важна за здравље, тако је, у пренесеном значењу, важна за познавање различитости култура и обичаја, као неопходног услова за међународно разумевање и повезивање. У вези са тим, ангажовали смо удружење Junior chefs club која ће разноврсном понудом хране дочарати кухиње земаља иницијативе Појас и пут. Планирано је да се за оба дана прославе у Београду обезбеди 4000 оброка док за остале градове по 1500 оброка по граду.
Датуми одржавања манифестације и предложени градови домаћини:
1. 21. и 22.01. Београд
2. 23.01. Бор
3. 24.01. Нови Сад
4. 25.01. Смедерево
5. 26.01. Ниш
БЕОГРАД
1. дан – 21. јануар (17.00– 21.00)
Садржај програма:
Почетак програма је у 17.00 часова на великом шеталишту на Калемегдану, када би се обратили високи званичници Владе РС, града Београда и амбасаде НР Кине у Србији и који би уз свечани ватромет у 17.30 часова честитали свима почетак кинеске Нове године.
Затим би званичници ”оживели” Лава који би својим плесом повео све присутне кроз Кнез Михајлову улицу, све до Трга Републике где би их у кућицама дочекао Фестивал укуса Појаса и пута. У простору званичне прославе биће постављен павиљон где ће уметници који се баве ручним радовима показати своје вештине и умеће. Овај хуманитарни караван укуса и дарова пријатељства, попут малог трга из бајке на коме се могу пронаћи храна и други производи, гостима ће за добротворни прилог од 400 динара дати прилику да добију један оброк и безалкохолно пиће неке од кухиња земаља чланица иницијативе Појас и пут. Сав прикупљени приход предвиђено је да буде усмерен у хуманитарне сврхе, а храна која преостане ће бити донирана Банци хране.
Од 17.00 часова до 20.00 часова ће бити организован хуманитарни наградни квиз као и понављање плесно извођачке тачке (плес лава) у виду позивајуће поворке са Трга Републике и кроз Кнез Михајлову улицу до места одржавања фестивала. Током трајања манифестације посетиоци ће бити у прилици да давањем хуманитарног прилога пронађу неки од лепих кинеских сувенира за себе.
Механика квиза:
Сваки посетилац који буде желео да учествује, неопходно је да донира новац у најмањој вредности од 200 динара, одабере картицу на којој се налази питање (које ће се односити на неку од чињеница и занимљивости које се тичу иницијативе Појас и пут), и након давања тачног одговора, учесник бива награђен неком од симболичних награда из фонда обезбеђеног од стране амбасаде НР Кине. Питања ће бити формулисана тако да учесницима сугеришу одговор и омогући лако освајање награде, а све у духу празника. Тачан одговор даје прилику учеснику да конкурише за посебне награде, тако што ће до 15. фебруара 2023. године на маил адресу отворену за ову намену, послати литерални или ликовни рад на тему иницијативе Појас и пут. Након завршетка конкурса вришиће се одабир најбољих радова(комисију ће чинити представници Владе Републике Србије, амбасаде НР Кине и града Београда), а награђени радови би били прикзани на посебно организованој изложби у Кинеском културном центру где би се на отварању уприличила и свечано уручење награда. Овим би се завршила манифестација Кинеска Нова година 2023 - Караван пријатељства на путу свиле.
2. дан – 22. јануар (12.00 – 18.00)
Комплетан културно-уметнички програм би се поновио само без обраћања високих званица и свечаног ватромета.
 
ГРАДОВИ ДОМАЋИНИ
23 – 26. јануар (17.00 – 21.00)
 
Садржај програма:
 
Почетак програма у 17.00 часова када би се обратили званичници Града домаћина и званичници амбасаде НР Кине у Србији. Уколико се Град домаћин одлучи и уприличи свечани ватромет у 17.30 часова, присутни би честитали свима кинеску Нову годину и позвали их да уживају у садржајима, квизу, плесној тачки - плес лава, каравану укуса и даровима пријатељства. Киосци са храном и другим производима на точковима били би у зони званичне прославе. Гости ће за добротворни прилог од 400 динара моћи да добију један оброк и безалкохолно пиће. Сав приход од продаје предвиђено је да буде усмерен у хуманитарне сврхе које одреди град домаћин. Сва храна која преостане би била донирана Банци хране уз молбу да у граду домаћину буде дистрибуирана.
Механика квиза:
Сваки посетилац који буде желео да учествује, неопходно је да донира новац у најмањој вредности од 200 динара, одабере картицу на којој се налази питање (које ће се односити на неку од чињеница и занимљивости које се тичу иницијативе Појас и пут), и након давања тачног одговора, учесник бива награђен неком од симболичних награда из фонда обезбеђеног од стране амбасаде НР Кине. Питања ће бити формулисана тако да учесницима сугерише одговор и омогући лако освајање награде, а све у духу празника. Тачан одговор даје прилику учеснику да конкурише за посебне награде, тако што ће до 15. фебруара 2023. године на маил адресу отворену за ову намену, послати литерални или ликовни рад на тему иницијативе Појас и пут. Након завршетка конкурса вришиће се одабир најбољих радова (комисију ће чинити представници Владе Републике Србије, амбасаде НР Кине и града домаћина), а награђени радови би били прикзани на посебно организованој изложби у Кинеском културном центру где би се на отварању уприличила и свечано уручење награда. Овим би се завршила манифестација Кинеска Нова година 2023 - Караван пријатељства на путу свиле.

Претрага вести