Изборна седница Скупштине Удружења за помоћ МНРО Смедерево

05 мај 2022 641

Изборна седница Скупштине Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Смедерево одржана је у среду, 4. Маја 2022. Године у просторијама Градске организације пензионера Смедерево. Овој седници присуствовали су представници Јавног предузећа „Водовод“, Установе „Сунце“, Црвеног крста Смедерево, медија и други. Присутни су минутом ћутања одали пошту преминулима – Радмили Бранковић, Аници Дабић и Гордани Мишић. Чланови Скупштине размотрили су И усвојили извештаје о активностима Удружења за 2019. 2020. И 2021. Годину са извештајима о финансијском пословању И коментаром Надзорног одбора за наведени период, као И план активности Удружења И финансијски план за 2022. Годину. Усвојене су И измене Статута Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Смедерево, а размотрени су и предлози кандидата И изабрани чланови органа И тела Скупштине, као И носиоци одговорних функција у органима Удружења за мандатни период 2022-2026. Године.

Говорећи о реализованим активностима, Слободанка Поповић, секретар Удружења, рекла је да  Удружење ради у контиуитету И да се радионице редовно одржавају. Реализатори радионица су стручњаци различитог профила – психолози, дефектолози, васпитачи, професори И други. Радионице се организују од понедељка до петка од 17 до 19 часова. У рад радионица укљјучују се И нови корисници, али у Удружењу желе да се повећа број корисника овог облика рада. Радионице су важне И због тога што особе ометене у менталном развоју немају богат друштвени живот И због тога Удружење предузима мере да им омогући квалитетнији друштвени живот И социјализацију. Жеља присутних је да се годишње организује бар један излет, али то у протеклом периоду није увек било могуће због корона вируса. Значајна сарадња остварена је са Градским савезом социјално-хуманитарних организација Смедерево, Установом “Сунце”, Црвеним крстом Смедерево И другима. Обележавани су И 8. Март, Дечја недеља, Међународни дан особа са инвалидитетом, новогодишњи И божићни празници увек када је то било могуће. Удружење се финансира из буџета Града Смедерева И средстава републичког савеза за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Србије, које конкурише код Министарства за рад, запошљавање, борачка И социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом. Чланови Удружења учествовали су на традиционалној изложби Центра за културу Смедерево “Не сеците јелке – Цртајте их, сликајте их”.

Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево поздравио је присутне И пожелео им успешан И плодоносан рад. Рекао је да је импресиониран радионицама, које су значајне како за особе ометене у менталном развоју, тако И за њихове родитеље, односно стараоце. Сматра да би било добро – уколико се стекну услови – да Удружење добије адекватније просторије за рад. Драгана Марић, председник Надзорног одбора, сматра да је за похвалу што је Удружење у предходном период успевало да ради И да нема непотребних трошкова. “Ради се врло домаћински И штедљиво тако да Надзорни одбор нема никаквих замерки”, рекла је она. Слободанка Поповић, секретар Удружења, рекла је да, поред постојећих, планирају И нове радионице И да ће се трудити да их реализују уколико буду имали могућности, а размишљају И о организовању различитих трибина, јер је едукација стручњака веома битна члановима Удружења, а посебно родитељима.

Усвојени су И предлози о променама чланова 8 И 13 Статута Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Смедерева. Скупштина ће убудуће, уместо 42, имати 25 чланова, 15 из редова родитеља И 10 из редова стручњака, сарадника И донатора. Ова измена уведена је у циљу ефикаснијег рада. Управни одбор Удружења, уместо 9, имаће 7 чланова. Чланом 14. Статута предвиђено је да, поред секретара, председник Удружења може да има одређену накнаду за рад.

За председника Удружења је изабрана Снежана Јергер, а за секретара Слободанка Поповић, док су за остале чланове Управног одбора изабрани: Љиљана Анђелковић, Биљана Ђорић, Владимир Кулагић, Давор Цвитан И Данијела Јанковић. За председника Надзорног одбора изабрана је Љиљана Попадић, дипломирани економиста, а за остале чланове Снежана Цупара И Гордана Анђелковић. На овој седници изабрани су И чланови Скупштине од 25 чланова, међу којима је И представник Црвеног крста Смедерево. “Надам се да ће да нам наредне четири године буду успешне. Имамо велике планове И надам се да ћемо да их остваримо”, рекла је Снежана Јергер, председник Удружења.

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама је добровољно, хуманитарно, непрофитно и нестраначко удружење основано на неодређено време ради остваривања права и побољшања положаја особа ометених у менталном развоју, као и особа  са вишеструким степеном ометености на територији града Смедерева. Удружење окупља ментално недовољно развијене особе, њихове родитеље и старатеље, стручњаке и друге заинтересоване грађане. Удружење И даље ради у просторијама у улици Милоша Великог    бр.27 у Смедереву. С.С.

  • IMG-d64ca3387344c5d563fb09eabf511d04-V
  • IMG-ea0b8631e5329ed1e6cc91b49a11e991-V
  • IMG-ee3c0348126f265d7aafdd3074212521-V

Претрага вести