Формирана Окружна јединица за деловање у несрећама

20 јун 2021 129

Са заједничке седнице Управног и Надзорног одбора Црвеног крста Смедерево

Чланови Управног и Надзорног одбора Црвеног крста Смедерево су на заједничкој седници, која је одржана у петак, 18. јуна 2021. године, између осталог размотрили и усвојили извештај о најважнијим активностима Црвеног крста Смедерево у првој половини 2021. године, информацију члана Скупштине Црвеног крста Србије, др Босиљке Радовић о одржаној седници Скупштине Црвеног крста Србије и одлуку о формирању Окружне јединице за деловање у несрећама за подручје Подунавског управног округа, а верификована је и одлука Управног одбора Црвеног крста Смедерево о додели Признања за медијски допринос "Живослава Лазић" дописнику РТС-а, ани Пендић Станковић. Овој седници присуствовали су Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац, Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику, др Босиљка Радовић, члан Скупштине Црвеног крста Србије, мр Радмило Грујић, председник Надзорног одбора Црвеног крста Смедерево, Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево, Лана Ђурашковић, председник Теренске јединице Црвеног крста Смедерево "Др Владан Ђорђевић", Маја Јовановска, и Иван Живановић, стручни сарадници Црвеног крста Смедерево и Новица Стевановић, координатор народне кухиње.

Мр Радмило Грујић, председник Надзорног одбора Црвеног крста Смедерево, подсетио је на тешку финансијску ситуацију која је била у овој организацији и захвалио свима који су допринели да она буде знатно боља. Рекао је да је Црвени крст Смедерево у време корона вируса радио максимално и захвалио волонтерима који су, ризикујући своје здравље, помагали другима. Ово је препознато како у Смедереву, тако и у Републици, а Црвени крст Смедерево и његови активисти добили су вредна признања. Приметио је да је Црвени крст Смедерево међу најбољима у Републици у добровољном давању крви. По његовом мишљењу, треба проверити опрему за деловање у несрећама и учинити све да она буде у употребљивом стању ради ефикасног деловања у ванредним ситуацијама. Сматра да Црвени крст Смедерево сада има добре услове за рад и да даље треба тако да настави.

Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево изразио је велико задовољство реализованим активностима Организације у првој половини ове године и похвалио волонтере, добровољне даваоце крви, Стручну службу и секретара Црвеног крста Смедерево, медије и све организације и институције које су допринеле успешном раду смедеревског Црвеног крста. Рекао је да Црвени крст Смедерево различитим активностима ове године обележава 145 година свог постојања и рада и посебно издвојио свечану академију поводом јубилеја и промоцију брошуре "Живослава Лазић - Психолог и хуманиста", покретање сајта Црвеног крста Смедерево, обележавање Светског дана и Недеље Црвеног крста, доделу признања добровољним даваоцима крви на Национални дан добровољних давалаца крви, 11. мај, уручивање признања за медијски допринос "Живослава Лазић", доделу награда учесницима конкурса "Крв Живот значи" 14. јуна, на Светски дан добровољних давалаца крви и друго. Он је посебно истакао да је на Светски дан добровољних давалаца крви прикупљено 65 јединица ове драгоцене течности. "Пред нама су крупне обавезе и морамо да идемо у сусрет догађајима, да радимо даље, боље и више, јер само тако резултати неће изостати", рекао је мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево. Мр Радмило Грујић, председник Надзорног одбора похвалио је Електронски билтен Црвеног крста Смедерево, као и рад медија и дописника.

Драган Станић, члан Градског већа, задужен за социјалну политику, рекао је да је на седници Већа било речи о раду Црвеног крста Смедерево у прошлој години, што је врло значајно јер је Црвени крст у буџету града. Рекао је да је врло битно да секретар Црвеног крста Смедерево буде присутан седницама Градског већа када се расправља о Црвеном крсту како би могао да одговори на постављена питања. "Јединство унутар Црвеног крста мора да постоји да би се видела његова снага и бројност. Истакли смо на Већу да млади дају посебан допринос и да је највећа синтеза младих у Црвеном крсту. То морамо да сачувамо. Доживели смо да нам новинари кажу "Ви сте једини где ми пишемо срцем". То је велика ствар и то морамо да чувамо, а посебно запослени", истакао је Драган Станић и приметио да је веома добро да Градско веће расправља о Црвеном крсту, да анализира његов рад и да нема ниједне ружне речи. Сматра да су позиције Црвеног крста значајно боље, него што је то било раније и да су Црвеном крсту отворена сва врата тако да може да делује у свим условима.

Др Босиљка Радовић, члан Скупштине Црвеног крста Србије, најпре је честитала активистима који су добили признања Црвеног крста Србије, а затим је рекла да седница Скупштине Црвеног крста Србије прошле године није одржана због пандемије корона вируса, али је ове године одржана уз све мере заштите. Поред осталог, Скупштина Црвеног крста Србије разматрала је и усвојила Етички кодекс понашања у Црвеном крсту. Етички кодекс обавезује све запослене и волонтере да се придржавају његових одредби. Рекла је да је у неким срединама дошло до бољег разумевања између локалне управе и Црвеног крста.

Чланови Управног одбора Црвеног крста Смедерево верификовали су одлуку о додели Признања за медијски допринос "Живослава Лазић" дописнику РТС-а Ани Пендић Станковић за предан и креативан рад на информисању јавности о активностима Црвеног крста Смедерево.

Обраћајући се присутнима, Новица Стевановић, координатор Окружне јединице за деловање у несрећама Црвеног крста Смедерево рекао је да је ова јединица постојала и раније, али да је сада дошло до њене реорганизације. Јединица, као и раније, има 24 члана. Док су раније свих 24 члана били из Смедерева, сада 12 чланова Јединице су из Смедерева, а по 6 чланова су из Велике Плане и Смедеревске Паланке. Дошло је и до редовног подмлађивања чланова, јер неки чланови због година не могу више да буду чланови ове јединице. Организације Црвеног крста из Велике Плане и Смедеревске Паланке доставиће имена чланова јединице накнадно. Усвојен је и предлог да се део опреме, која је сада у Смедереву, дислоцира у Велику Плану и Смедеревску Паланку ради лакшег деловања у хитним ситуацијама. Новица Стевановић је обавестио да је у плану окружна вежба из области деловања у несрећама. Реч је о показној вежби спасавања на води и збрињавања повређених.

Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац поздравила је присутне и рекла да је са предходним секретаром сарађивала и долазила у Смедерево са великим задовољством. "Увек смо били подршка једни другима. Пратим ваш рад, јер од председника примам Билтен Црвеног крста Смедерево сваког месеца тако да сам упозната са радом. Драго ми је што сам вас данас све званично упознала и што сам данас са вама. Наравно да ћемо наставити нашу сарадњу", рекла је Јелена Рашић. Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево захвалио је предходном секретару, Саши Обрадовићу на успешној дугогодишњој сарадњи.

Претрага вести