Дечји фестивал позоришних представа у Ковину

20 мај 2022 630

Црвени крст Србије је ове године, по седми пут, организовао Фестивал позоришних представа у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“. Домаћин и суорганизатор Фестивала био је Црвени крст Ковин. Фестивал је одржан од 18. до 20. маја  у Центру за културу Ковин. Представници Црвеног крста Смедерево присуствовали су првом дану Фестивала у четвртак, 19. Маја 2022. Године.

На Фестивалу је учествовало око 170 представника из 14 организација Црвеног крста и то : деца, просветни радници, едуковани млади волонтери Црвеног крста и особе професионално ангажоване у Црвеном крсту из Кикинде, београдских општина Вождовац, Стари град, из Шапца, Новог Сада, Крагујевца, Ивањице, Мионице, Неготина, Краљева, Ужица, Суботице, Руме и Ковина.

Ратко Мусуровић, заменик председника Општине Ковин, рекао је између осталог: “Нашој општини указана је велика част И огромно задовољство да будемо домаћини манифестације која промовише све најбоље што краси човека – хумане вредности које се негују И чине нас бољим. Ми у Војводини, заиста, не престајемо да ширимо толеранцију И богатство различитости међу припадницима многих народа који овде живе. Оно што је посебно вредно, то је оно што тако добро И предано раде у нашој организацији Црвеног крста Ковин. Млади волонтери И подмладак, уз подршку старијих, непрекидно раде на промоцији хуманих вредности И са овим програмом подстичу децу из свих наших школа И све нас подсећају на слоган који је добро познат свим волонтерима – За доброту, сваки дан је добар дан”, рекао је Ратко Мусуровић И додао да су волонтери И запослени у Црвеном крсту Ковин били И у протекле две несрећне Ковид године кључни партнери локалне самоуправе у подршци најугроженијима – мобилни И дежурни 24 сата. Он је захвалио Црвеном крсту Србије И Црвеном крсту Војводине што су препознали добар рад организације Црвеног крста у Ковину И доделили јој домаћинство овог сјајног фестивала.

Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине, поздравио је присутне И званично отворио Фестивал. Рекао је да је програм промоције хуманих вредности врло значајан за организације Црвеног крста, али И за добробит уопште, јер овај програм не само што доприноси да не буде насиља међу младима, већ он подстиче на креативност, изражавање мишљења И способности. Обраћајући се волонтерима, Бошко Митрашиновић је рекао да су они својим ангажовањем у овом програму допринели ширењу толеранције, ненасиља И хуманости међу децом, а на тај начин изградили темеље да једног дана постану И буду добри људи. Захвалио је И просветним радницима из школа што подржавају И препознају програм промоције хуманих вредности, што широм отварају врата активностима Црвеног крста И што Црвеном крсту дају велику И огромну подршку. “Верујем да сте много труда И времена уложили да осмислите представе, што нимало није било лако. Честитам вам на креативности И знању да поделите све то данас свима нама”, рекао је Бошко Митрашиновић. Деци је поручио да уживају у фестивалским данима, да се друже, упознају, да размене дивну енергију И да им Фестивал остане у лепом сећању.

У протеклим годинама у оквиру програма “Промоција хуманих вредности” одржани су фестивали позоришних представа у којима су корисници програма деца из 26 организација Црвеног крста узраста од 9 до 14 година исказала свој таленат кроз глуму, а млади едукатори кроз осмишљавање позоришних представа. Представе је оцењивао стручни жири у саставу: Софија Јовановић, стручни сарадник Црвеног крста Војводине, Јелена Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Косова И Метохије И Јован Грујић, позоришни режисер из Ковина. Према критеријумима, представе су могле да трају до 15 минута, а у представама је могло да учествује највише Седморо деце, док су глумци били ученици Трећег, Четвртог И Петог разреда основних школа.

Позоришне представе, као једна од развојних активности овог програма, представљају специфичан начин преношења знања. Током ове манифестације „мали глумци“ су путем 14 тематских позоришних представа указали на проблем вршњачког насиља, неадекватног коришћења савремених облика комуникације, дискриминације али и значај промоције толеранције и уважавања различитости. Своје поруке су упутили и ученицима основних школа из Ковина који су присуствовали овом скупу.

И овом приликом у осмишљавању тематских позоришних представа учествовали су едуковани млади волонтери Црвеног крста, просветни радници који су укључени у реализацију Програма и стручна служба Црвеног крста у градовима и општинама.

Програм Промоција хуманих вредности има за циљ смањење насиља међу младима. Теме Програма су: толеранција, ненасилна комуникација, лични, групни и културални идентитет и поштовање различитости, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, дечја права и превенција насиља у електронским медијима. С.С.

Претрага вести