18. октобар - Европски дан борбе против трговине људима

19 октобар 2022 323

Европска Комисија је 2007. године је прогласила 18. октобар за Европски дан борбе против трговине људима. Широм Европе се од тада организацију активности које имају за циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима.
Трговина људима је озбиљан друштвени проблем, јер најдрастичније угрожава основна људска права као што су: право на живот, на слободу избора, на слободу кретања.
Феномен ропства у 21. веку није искорењен и милиони жена, деце и мушкараца, свакодневно су експлоатисани. Милиони људи у свету тренутно су жртве модерног ропства - сексуалне експлоатације, принудног рада и најгорих облика дечијег рада.
Сумњиви огласи за посао, проституција, друштвене мреже - само су неки од честих случајева који су предуслов за трговину људима.
Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Црвеног крста у настојању да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и свеобухватном, континуираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном друштвеном проблему.

Активности које Црвени крст Србије спроводи имају велики превентивни значај јер су усмерене на децу и младе, као посебно угрожене циљне групе, али и на професионалце који, у свом раду, могу доћи у контакт са жртвама трговине људима.

Претрага вести